Nejlepší kynuté buchty-děkujia apetit.cz
Potřebné ingredience
Počet porcí 24 buchet Ingredience 20 g droždí 200–300 ml mléka 50 g krupicového cukru 500 g hladké mouky sůl kůra ostrouhaná z 1 citronu špetka mleté vanilky 60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče 1 žloutek 2 lžíce rumu 1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení Na náplň 100 g máku, umletého 120 ml mléka 50 g dětských piškotů, umletých nebo jemně nadrcených 2 lžíce rumu 1 sáček vanilinového cukru špetka skořice špetka citronové kůry krupicový cukr na dochucení 24 vlašských ořechů
Postup přípravy
1. Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny.
2. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů.
3. Mák a mléko na náplň dejte do hrnce a asi tři minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience kromě vlašských ořechů.
4. Těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Rozdělte na ně náplň i vlašské ořechy a vytvarujte buchty. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad.
5. Zapněte troubu na 200/180 stupňů. Buchty nechte v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je dejte do trouby. Po deseti minutách trochu snižte teplotu a buchty deset až patnáct minut dopékejte. Ještě horké je pokropte rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé